Passepartout
En passepartout används av flera anledningar. Den främsta är givetvis att framhäva bilden som den omger. Men det finns flera fördelar att använda en passepartout. En av dessa är att det skapas en luftficka mellan glaset och bilden. Bilden kan ju vara ett skört gammalt papper, eller originalfoto. Det här gör då att värmeväxlingar inte överförst till bilden. Resultatet är att pappret skonas bättre och slitaget minskar.
Syrafri passepartout
Självklart ska en passepartout vara syrafri och ha en pH-halt runt 7 (neutral). Annars kan dessa syror hjälpa till processen som bryter ned pappret i bilden och gör det gammalt och skört. Syrafria material som klassas för arkivering eller konservering ska klara runt 300 år enligt kraven. Det absolut bästa alternativet är dock passepartout tillverkad av 100% bomull. Denna variant är mycket dyr och används normalt på extra värdefull konst. Ska dina foton eller papper klara runt 100 år räcker en vanlig syrafri passepartout.
Storlek på passepartouten
Storleken är givetvis individuell och ibland vill man ha en stor kant mellan ramen och öppningen. Normalt brukar dock kanten vara på mellan 4 och 6 cm bred. Till fotoramar brukar man anpassa öppningen till en fotostorlek mindre, än den aktuella storleken på fotoramen. På så sätt passar fotoramen med två standardstorlekar på foton. Själva öppningen ska vara urskuren så att den undre kanten är marginellt högre än de andra kanterna. Om sidorna och den övre kanten är 5 cm - så bör den undre vara mellan 6 till 7 cm. Detta fenomen som gör att bilden inte ser ut att ha "ramlat ned" kan du se på dyrare inramningar, utförda av professionella inramare.
Lager på lager med flera passepartouter
Passepartouter finns i flera hundratals färger. Ibland kan man med fördel skapa flera passepartouter i olika eller samma färger, med olika storlekar på öppningarna. Detta ger ett förhöjt synintryck och framhäver bilden med ännu bättre effekt.